/Ce ar trebui sa stiti cand cumparati gresie si faianta?

Ce ar trebui sa stiti cand cumparati gresie si faianta?

Din cauza traditiei pe care spaniolii si italienii o au in domeniul gresiei si faiantei, produselor lor sunt destul de cautate pe piata romaneasca. Din pacate multi dintre vanzatori profita de faptul ca clientii lor nu sunt „experti” in domeniu si sustin ca vand astfel de produse chiar daca tara lor de provenienta este alta. Ne-am decis sa va aratam cum puteti in principiu afla tara de provenienta, calitatea si ce insemnatate au unele marcaje de pe cutiile de gresie si faianta si sa va ajutam sa aflati pe ce dati banii.
Intotdeauna pe spatele placilor fabricate in Spania sau Italia veti gasi inscris „MADE IN SPAIN / ITALY” dupa cum se poate vedea in pozele de mai jos.

Daca aceste marcaje nu apar pe spatele placii este foarte probabil ca placa sa fi fost produsa in China, Turcia, etc.
Totodata pe cutie ar trebui sa apara si tara de provenienta, dar trebuie sa fiti atenti si la modul in care acest lucru este mentionat, pentru ca multi producatori folosesc sintagma „tehnologie Spaniola” sau „italiana”, care de multe ori nu inseamna ca produsul a fost produs in aceste tari. Insemnul CE pe cutie nu inseamna ca produsul a fost produs in Comunitatea Europeana, ci doar ca in procesul de fabricatie se folosesc standardele UE in domeniu.

Intotdeauna pe cutii ar trebui sa apara si urmatoarele inscriptii:
– denumirea produsului sau numele modelului pe care l-ati achizitionat
– calitatea- pe care o puteti gasi notata ca : QUA(quality) , Classe. Calitatea 1-a este notata sau simbolul STD (standard) sau cu cifra 1. Ceea ce ar trebui sa stiti despre calitatea intai este faptul ca pentru ea beneficiati de garantie, adica daca apar probleme in smaltul gresiei, sau placa este „stramba” sau alte defecte care pot proveni din procesul de fabricatie si care nu se incadreaza in standarde beneficiati de dreptul de a vi se inlocui produsul. Calitatea a doua este notata cu cifra 2 sau o puteti gasi cu notatiile: „Com” (comercial) sau „Eco” (economic). La unele fabrici Eco este notatia folosita si pentru calitatea a treia. Ceea ce ar trebui sa stiti despre calitatiile inferioare este faptul ca pentru acestea nu beneficiati de garantie.
– calibrul – dimensiunea matritei in care a fost turnata gresia. Aceasta dimensiune poate varia putin de la un lot la altul asa ca in momentul in care cautati complentari pentru gresia/faianta pe care ati cumparat-o ar fi bine sa luati un ambalaj cu dvs. Ideea e ca s-ar putea ca gresia dvs sa aiba de exemplu dimensiunea 30×30 si in complectare sa luati dimensiunea 30.2×30.2, ceear ce ar putea mici probleme cu rosturile. Calibru este notat pe cutii ca si „Cal” sau „Calibre
– tonul – tonul reprezinta nuanta gresiei. Aceasta la fel ca si la calibru poate varia de la un lot la altul.

Dupa cum puteti vedea pe cutii mai apare si inscriptia BIa, BIb, BIII si standardul de calitate dupa care sunt produse EN-14411. Inscriptii de mai sus BIa, BIb, BIII fac referire la absortia apei si implicit la rezistenta placii la inghet/dezghet. Grupa BIa are absortia sub 0.5% si rezista la inghet dezghet, deobicei gresiile portelante au aceasta inscriptie, grupa BIb se divid in doua categorii una are absorbtia sub 3% si rezista la inghet si a doua care are absorbtia intre 3 si 6% si care nu rezista la inghet (aici se include de foarte multe ori portelanatele lucioase, care din cauza smaltului pot absorbi mai multa apa). Ultima categorie oe care o sa o intalniti la produsele de interior este grupa BIII care are absortia peste 10%.

Daca va uitati prin cataloage dupa modele de gresie si faianta ar trebui sa stiti ca intotdeauna in dreptul faiantei ar trebui sa apara o iconita cu o mana si in dreptul gresie o icoana cu o talpa de pantof. Gresia portelanata este gresia care se monteaza la exterior, sau este utilizata trafic intens sau incalzire in pardoseala si este notata cu un fulg. Diferenta intre aceasta si o placa normala o puteti vedea pe spatele placii unde ar trebui sa apara sau inscrisul „Porcelanico”/”Porcellanato” sau un fulg, dupa cum puteti vedea mai jos:

Daca doriti sa aflati mai multe despre standardele UE si alte notatii din domeniu un document interesant gasiti aici.
Speram ca informatiile oferite mai sus va vor fi de folos in cautarea si alegerea unei gresii/faiante.